Над 180 000 потребители са изтеглили мобилното приложение за сканиране на

...
Над 180 000 потребители са изтеглили мобилното приложение за сканиране на
Коментари Харесай

180 000 данъкоплатци ловят през смартфона фалшиви касови бонове

Над 180 000 потребители са изтеглили мобилното приложение за сканиране на QR кодовете върху касовите бонове. Така те всекидневно може да работят като данъчни инспектори и да ревизират дали бележките, които търговците им издават, са същински или подправени. Това съобщиха от Националната организация за приходите (НАП), като подсетиха, че разчитат и на граждански контрол против укриването на налози.

QR кодът бе въведен от юли 2019 година като задачата му е всеки купувач с помощта на мобилното си устройство да ревизира дали касовата му записка е регистрирана от търговеца в Национална агенция за приходите. Паралелно бяха изменени и изскванията за касовите апарати, тъй че данните за всяка продажба да постъпват до 5 минути в сървърите на приходната организация, откъдето данъчните да наблюдават какъв ДДС превежда търговецът.

Чрез приложението до този миг са инспектирани над 460 000 бележки. През предходната година са били тествани повече от 30 000 касови бонове и нито един не е бил фалшив, отчете НАП.

От там припомнят, че инспекцията е в две етапи – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението демонстрира кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата записка и фискалната памет на касовия уред. Клиентът може да съпостави дали данните в бележката и мобилното приложение съответстват или се разграничават. Ако има разлика, мобилното приложение разрешава пряк контакт с Национална агенция за приходите по телефона за сигнализиране за подправена касова записка. Потребителят може да направи и информация дали съответната касова записка е получена в сървърите на приходната организация. Ако всичко с бележката е наред, приложението демонстрира в зелено, че документът е бил сполучливо получен в Национална агенция за приходите.

Освен с функционалност „ данъчен контрольор “, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на Национална агенция за приходите, информация за здравно-осигурителен  статус, данъчен календар и  информация за регистрация по Данък добавена стойност.

Освен това с касовата си записка всеки консуматор има право да се възползва от гаранцията и да се направи претенция на некачествена артикули, напомнят още от Национална агенция за приходите. Търговецът от своя страна е задължен да ти върне парите или да ти я поправи гратис.

Мобилното приложение на Национална агенция за приходите може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Гугъл Play - за  Android устройства.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР